Podstawowym wyposażeniem każdej piekarni są piece
piekarskie. Jako urządzenia energetyczne podlegają przepisom prawa
regulującym zasady bezpiecznej eksploatacji wydanym na podstawie ustawy z 10
kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (Dz.U. z 2006 r. nr 89, poz. 625 z późn.
zm.).Wymagania w zakresie kwalifikacji osób zatrudnianych przy eksploatacji
urządzeń energetycznych określa rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i
Polityki Społecznej z 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad
stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją
urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U. nr 89, poz. 828 z późn. zm.).
Piece piekarskie
Piekarskie piece elektryczne, gazowe i opalane
paliwami stałymi (np. węglem), na podstawie załącznika nr 1 do powyższego
rozporządzenia, kwalifikuje się jako: urządzenia elektrotermiczne - grupa 1 pkt
3, piece przemysłowe o mocy powyżej 50 kW - grupa 2 pkt 9, przemysłowe
odbiorniki paliw gazowych o mocy powyżej 50 kW - grupa 3 pkt 8.
Kwalifikacje pracowników
Eksploatacja pieców piekarskich (a także innych urządzeń) zaliczonych do tych
grup wymaga posiadania odpowiednich kwalifikacji przez wszystkie osoby w niej
uczestniczące i zatrudnione w nadzorze w tym zakresie.
Kwalifikacje te obejmują 2 kategorie.
Mianowicie:
1. eksploatacji - praca na stanowiskach obejmujących:
o
obsługę,
o
konserwację,
o
remonty,
o
montaż,
o
czynności
kontrolno-pomiarowe;
2. dozoru - praca na stanowiskach pracy osób
kierujących czynnościami pracowników prowadzących prace określone w pkt 1 i
pracowników technicznych sprawujących nadzór nad eksploatacją urządzeń,
instalacji oraz sieci.
Eksploatacja urządzenia
Przypominamy Wam, że eksploatacja urządzenia to zespół czynności:
- mających wpływ na zmianę (regulacja) parametrów
pracy urządzenia z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa i ochrony
środowiska (obsługa),
- utrzymujących i zabezpieczających należyty stan
techniczny urządzenia (konserwacja),
- związanych z usuwaniem usterek, uszkodzeń i z
planowymi naprawami urządzenia (remont),
- związanych z instalowaniem i pierwszym
uruchomieniem urządzenia (montaż),
- niezbędnych do oceny stanu technicznego,
parametrów eksploatacyjnych, jakości regulacji i sprawności energetycznej,
obejmujących kontrole oraz pomiary urządzenia (czynności
kontrolno-pomiarowe).
Uwaga!
Do czynności składających się na eksploatację urządzenia nie zalicza się
włączania i wyłączania pieca (np. przez naciskanie przycisków sterujących),
gdyż czynności te nie mają wpływu na zmianę założonych parametrów pracy
urządzenia (np. temperatury, czasu pieczenia itp.). Stąd nie jest konieczne
wymaganie posiadania udokumentowanych kwalifikacji od osoby wykonującej
wyłącznie tę czynność - na przykład piekarza - zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
Analogiczne stanowisko w tej kwestii wynika z
pisma DE-5-6-II/06 L.dz. 1854/w2006 Departamentu Energetyki Ministerstwa
Gospodarki.
Zwróćcie także uwagę na fakt, że nie jest
wymagane potwierdzanie posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i
instalacji u tych użytkowników, którzy eksploatują:
- urządzenia elektryczne o napięciu nie wyższym niż
1 kV i mocy znamionowej nie wyższej niż 20 kW, jeżeli w dokumentacji
urządzenia określono zasady jego obsługi,
- rządzenia i instalacje cieplne o mocy
zainstalowanej nie wyższej niż 50 kW.
Dawno nie było takiego artykułu. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńPiekarze powinni być szkoleni z obsługi pieca.
OdpowiedzUsuńWedług mnie dobrze jest, aby piekarz był przeszkolony.
OdpowiedzUsuń